joi, 11 iulie 2019

Ultima activitate de învățare - EUROPEAN SCHOOLS ETNA EXPO - Randazzo, Sicilia

În săptămâna 20-24 mai 2019 a avut loc ultima activitate de învățare din cadrul proiectului Erasmus Plus Students’ International Knowledge Unveil Lovely Areas” (S.I.K.U.L.A.) - la școala coordonatoare Istituto di Istruzione Secondaria Superiore “Enrico Medi” din Randazzo-Sicilia. Oaspeți la această activitate au fost reprezentanții școlilor partenere din Spania, Croația, Portugalia și România. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat elevii: Diana Popovici, Mihai Negrușeri și Radu Nuțu, din clasa a XI-a, specializarea turism și alimentație, însoțiți  de profesoarele Violeta Iacentiuc și Cristina Lupan.Activitatea de învățare de la școala siciliană a avut ca punct central evenimentul internațional EUROPEAN SCHOOLS ETNA EXPO, o expoziție ce s-a desfășurat pe durata a două zile în centrul orașului de la poalele Etnei, Randazzo. Primele 2 zile ale mobilității au fost dedicate pregatirilor pentru această expoziție - în special a programului artistic internațional. În piața centrală a orașului Randazzo, fiecare dintre cele cinci școli partenere a avut la dispoziție standuri în care au expus postere cu fotografiile  realizate în timpul mobilităților proiectului, prezentând itinerariile specifice pentru cultura, arhitectura, frumusețile naturale și gastronomia locală ale regiunilor școlilor implicate.La deschiderea expoziției a participat primarul localității care a felicitat toate școlile implicate pentru eforturile depuse în cadrul proiectului SIKULA. Și directoarea școlii italiene a ținut să mulțumească participanților pentru colaborarea foarte bună și pentru activitățile  realizate în timpul celor 2 ani - 2017-2019.  


      Echipa română a propus patru itinerarii prin care potențialii turiști să descopere cele mai importante obiective – culturale, arhitecturale, gastronomice, frumusețile naturale - atât din orașul Suceava, cât și din zona Bucovinei (Dragomirna, Marginea, Sucevița, Cacica, Gura-Humorului, Voroneț). 
Pe lângă standurile cu postere și pliante turistice, fiecare partener a avut și un alt stand pentru prezentarea și degustarea de produse gastronomice tradiționale. Vizitatorii expoziției au avut astfel posibilitatea de a vedea imagini cu cele mai frumoase obiective turistice din zonele școlilor implicate dar și de a gusta din bucatele specifice fiecărei țări. Echipa de la CTIA a oferit cu succes spre degustare tradiționalul cozonac, zacuscă, pastă de păstrăv, cașcaval afumat, slănină și cârnați tradiționali bucovineni. 
De asemenea, în cadrul acestui eveniment EUROPEAN SCHOOLS ETNA EXPO, s-a realizat de către elevii școlilor partenere un program artistic cu dansuri și cântece tradiționale, program stabilit și repetat chiar în primele două zile ale activității de învățare. Elevii români au dansat împreună cu elevii spanioli, italieni, croați și portughezi tarantela, flamenco, hora de la Bălăceana, dansuri portugheze și croate. Un moment foarte apreciat de public a fost interpretarea live a unei hore bucovinene de către eleva noastră Diana Popovici. Portul nostru tradițional a atras atenția tuturor vizitatorilor, echipa română prezentându-se la superlativ atât cu posterele profesionale, cu mâncarea gustoasă dar și cu un program artistic reușit.
Putem concluziona că activitatea finală din cadrul proiectului Erasmus Plus „Students’ International Knowledge Unveil Lovely Areas” (S.I.K.U.L.A.) a fost un real succes, un număr mare de vizitatori – locuitori ai orașului dar și turiști străini - a admirat și apreciat obiectivele turistice prezentate, itinerariile propuse, dansurile și cântecele tradiționale, mâncarea tradițională din cele cinci țări partenere. Echipa română a promovat zona turistică Bucovina, lansând public – inclusiv prin interviurile realizate de televiziunea locală - invitația de a vizita România, o țară frumoasă, cu multe locuri care merită să le vezi într-o viață, cu tradiții bine păstrate și o gastronomie deosebită.
Filmul realizat de televiziunea locală din Randazzo care prezintă cele mai relevante aspecte ale acestei ultime activități în cadrul proiectului Erasmus Plus este postat pe YouTube la adresa:
Filmele realizate de echipa română pentru prezentarea mobilităților și a itinerariilor propuse sunt de asemenea disponibile pe Youtube:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultima activitate de învățare - EUROPEAN SCHOOLS ETNA EXPO - Randazzo, Sicilia

În săptămâna 20-24 mai 2019 a avut loc ultima activitate de învățare din cadrul proiectului Erasmus Plus „ Students’ International Knowledg...