vineri, 30 noiembrie 2018

A patra activitate de învățare la școala coordonatoare Istituto di Istruzione Secondaria Superiore “Enrico Medi”,Randazzo, Sicilia/Italia.



În săptămâna 19-23 noiembrie 2018 a avut loc a patra activitate de învățare din cadrul proiectului, la școala coordonatoare Istituto di Istruzione Secondaria Superiore “Enrico Medi”, Randazzo-Sicilia. Conform repartizării realizate la prima întălnire de proiect, oaspeți la această activitate au fost reprezentanții școlilor din România și din Spania. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat elevii: Patricia Ciotoi, Lorena Berciu și Leonard Vornicu, din clasele a IX-a și a X-a, specializarea turism și alimentație, însoțiți  de profesoarele Violeta Iacentiuc și Corina Stamatin, iar din partea școlii din Spania un număr egal de elevi și profesori. 





Activitatea de învățare de la școala siciliană a fost bine organizată, gazdele propunând itinerarii specifice pentru cultura, arhitectura, frumusețile naturale și gastronomia locală ale regiunii situate la poalele vulcanului Etna. Elevii au completat zilnic chestionarele elaborate în cadrul proiectului, în care și-au expus părerile și sentimentele proprii pe parcursul itinerariilor organizate. 
Ziua 1
Programul a început în sala de festivități a liceului, cu foarte multi elevi și profesori ai școlii gazdă prezenți. După cuvântul de bun venit din partea direcțiunii a avut loc prezentarea școlilor și echipelor participante, precum și a programului pe cele 5 zile a proiectului Students’ International Knowledge Unveil Lovely Areas” (S.I.K.U.L.A.). 
Primul itinerariu cultural - arhitectural a cuprins obiective importante locale. Orașul Randazzo - numit și orașul negru sicilian - este cunoscut pentru centrul său istoric, cu clădiri medievale și catedrale construite din rocă vulcanică. Însoțiți de un ghid, am descoperit catedralele Santa Maria, San Nicolo și San Martino, precum și muzeul de arheologie aflat într-un mic castel care de-a lungul timpurilor a fost folosit și ca închisoare.







Ziua 2
Dimineața am pornit cu microbuzul școlii către parcul natural Alcantara, un parc botanic și geologic plin de vegetație mediteraniană și de specii de păsări deosebite. Am admirat de la distanță și canionul format din roci bazaltice de origine vulcanică/






După revenirea în Randazzo, am parcurs din nou orașul, de data aceasta căutând obiectivele culturale: Muzeul Muzicii, Muzeul de Științe, Muzeul Păpușilor Siciliene.





Pe parcursul itinerariului cultural am poposit și la primăria orașului, unde grupul de elevi și profesori s-a întâlnit cu primarul localității, care ne-a urat succes în derularea activităților proiectului și a subliniat importanța acestor proiecte pentru comunitate.





Ziua 3

S-a organizat vizita orașului medieval Castiglione de Sicilia, un oraș frumos și plin de istorie. Ne-au impresionat poveștile bisericii Orfanilor, Catedralei Madona della Catena și a pieței în care au fost executați 16 locuitori ai orașului în timpul celui de al doilea război mondial.









Pe drumul de întoarcere spre Randazzo am vizitat vinăria Patria, care utilizează numai soiuri locale de struguri pentru a realiza vinurile cu gust unic Etna Rosso și Etna Bianco, precum și alte vinuri premiate și apreciate la nivel internațional.





După amiaza zilei a avut în program pregătirea meniului internațional, la care echipa română a gătir o tochitură folosind carne de porc negru sicilian, precum și ingrediente românești - făină de porumb, brânză de burduf. Rezultatul muncii a fost apreciat de toți cei prezenți - elevi, profesori, dar și membri ai unui grup medieval din Randazzo, invitați speciali ai serii - care ne-au introdus în lumea medievală prin costume și dansuri.












Ziua 4
Dimineață am pornit către parcul natural Argimusco, considerat a fi un Stonehenge natural al Siciliei, unde rocile sedimentare au luat forme deosebite, siluete megalitice impresionante.











În apropiere am vizitat localitatea medievală Montalbano, care a primit distincția de cel mai frumos sat medieval în anul 2015. Si aici ne-am întâlnit cu primarul localității care ne-a urat bun-venit și ne-a prezentat o parte din istoria orașului.











Pe drumul de întoarcere am putut vizita o fermă de porci negri, mare parte dintre aceștia fiind crescuți în aer liber, pe versantul unui munte, cât se poate de natural. Ni s-au prezentat și produsele tradiționale realizate din carnea acestui "suino nero", cu gust deosebit dat de modul în care sunt crescute aceste animale. 





Ziua 5
Am avut oportunitatea de a urca pe vulcanul Etna. Excursia pe versantul nordic al muntelui Etna ne-a arătat forța acestui vulcan, urmele ultimei erupții mai puternice din anul 2002 fiind încă vizibile. 
La întoarcerea de pe munte am vizitat și o grota vulcanică.






















După revenirea la școală, a avut loc o ședință de lucru finală, în care s-au evaluat activitățile realizate pe parcursul întregii săptămâni dar s-a discutat și despre evenimentul final ETNA SCHOOl EXPO, ce va avea loc în luna mai  2019 tot la școala coordonatoare din Randazzo. 










În concluzie putem spune că am descoperit, împreună cu oaspeții spanioli, o regiune siciliană deosebită, plină de frumuseți naturale dar și culturale și arhitecturale, care merită promovată din punct de vedere turistic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultima activitate de învățare - EUROPEAN SCHOOLS ETNA EXPO - Randazzo, Sicilia

În săptămâna 20-24 mai 2019 a avut loc ultima activitate de învățare din cadrul proiectului Erasmus Plus „ Students’ International Knowledg...