miercuri, 10 octombrie 2018

A treia activitate de invățare în perioada 1-5 octombrie 2018, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava


În săptămâna 1-5 octombrie 2018, Colegiul Tehnic de  Industrie Alimentară Suceava a fost gazda celei de a treia activități de învățare din cadrul proiectului european “Students’ International Knowledge Unveil Lovely Areas” (SIKULA), parteneriat strategic Erasmus Plus ce se derulează în perioada 1 septembrie 2017- 31 august 2019 între cinci licee din Italia, Spania, Portugalia, România și Croația.
La activitatea de învățare din România, oaspeți au fost 5 reprezentanți (2 profesori, 3 elevi) de la Escola Profissional de Salvaterra de Magos –Portugalia și 5 reprezentanți (2 profesori, 3 elevi) ai liceului Ekonomska Škola Braća Radić, Dakovo - Croația. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat 6 elevi din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a de la profilul turism și alimentație, precum și 5 profesori membri în echipa de proiect.



Activitățile derulate timp de cinci zile au fost conforme cu obiectivele proiectului, care își propune în principal realizarea promovării din punct de vedere turistic a zonelor în care se află școlile participante. Astfel, echipa română a propus patru itinerarii prin care elevii și profesorii oaspeți să descopere cele mai importante obiective turistice – culturale, arhitecturale, gastronomice, frumuseți naturale - atât din orașul Suceava, cât și din zona Bucovinei (Dragomirna, Marginea, Sucevița, Cacica, Gura-Humorului, Voroneț). 
Ziua 1
După întâlnirea de la școală, în care echipele s-au prezentat și au prezentat și școlile din care provin - ne-am indreptat către microcantina Universității, pentru a realiza meniul internațional POCRRO. Într-o atmosferă destinsă, echipele au reușit să gătească împreună timp de 3 ore iar apoi să servească produsele muncii lor. De mare succes a fost ciorba rădăuțeană - specifică zonei noastre, dar și papanașii cu dulceață de afine. 






După masă, elevii au fost împărțiți în grupe mixte și au primit mai multe sarcini în cadrul unei activități de TREASURE HUNT - itinerariul nr. 1, prin care au descoperit obiectivele cele mai importante din centrul orașului Suceava. Când au revenit la școală, au descărcat fotografiile și filmele realizate iar apoi au primit o altă sarcină  - de a afla un acronim (SIKULA)  - pornind de la indiciile culese în cadrul  activității de Treasure Hunt. Echipele fruntașe au fost premiate cu bomboane și felicitări, activitatea fiind apreciată și agreată de toată lumea.




Ziua 2
Dimineața echipele s-au reunit la biblioteca liceului, pentru a completa cele două chestionare legate de activitățile din ziua precedentă, iar apoi s-a trecut la parcurgerea itinerariului nr. 2 - Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean, Mănăstirea Sfântul Ioan, Muzeul de Istorie. Elevii au aflat despre cultura, arhitectura și istoria acestor locuri, patronate de figura domnitorului Stefan cel Mare.








Ziua 3
Dimineața echipele s-au reunit la biblioteca liceului, pentru a completa chestionarul legat de activitățile din ziua precedentă, iar apoi s-a trecut la parcurgerea itinerariului nr. 3 - Mănăstirea Dragomirna, Atelierul de Ceramică de la Marginea, Mănăstirea Sucevița, Sanctuarul Catolic de la Cacica, Mina Cacica, Parcul Ariniș Gura Humorului. Itinerariul a furnizat informații culturale și istorice noi participanților, prezentând obiective turistice importante dar și locuri de petrecere a timpului liber într-un cadru natural deosebit. 















Ziua 4
Dimineața echipele s-au reunit la biblioteca liceului, pentru a completa chestionarul legat de activitățile din ziua precedentă, iar apoi s-a trecut la parcurgerea itinerariului nr. 4 - Munții Rarău - Pietrele Doamnei, Păstrăvăria Restaurant Pojorâta, Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Humorului. Peisajele extraordinare au fost pe placul tuturor, mai ales că echipele au făcut și două trasee turistice montane ușoare în zona platoului cabanei Rarău. 









Ziua 5
În ultima zi elevii și profesorii au participat la activități de evaluare și de organizare a viitoarelor etape ale proiectului. Folosind materialele și informațiile noi, elevii vor realiza broșuri, pliante, filme pentru promovarea turistică a zonei. Toate acestea vor fi prezentate la ultima întâlnire de proiect, care va avea loc la școala coordonatoare din Sicilia, Italia – în cadrul unei expoziții intitulate EtnaSchoolExpo
Chestionarele aplicate elevilor au arătat că obiectivele activității de învățare derulate la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au fost realizate în totalitate. Oaspeții portughezi și croați au rămas plăcut impresionați de frumusețea, istoria și tradițiile zonei Bucovina, dar și de căldura și ospitalitatea bucovinenilor.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultima activitate de învățare - EUROPEAN SCHOOLS ETNA EXPO - Randazzo, Sicilia

În săptămâna 20-24 mai 2019 a avut loc ultima activitate de învățare din cadrul proiectului Erasmus Plus „ Students’ International Knowledg...